Butlletí de novetats

Maig,2013

Novetats d’Ivàlua

Jornada Internacional: "Els joves NINI: com evitar una generació perduda?"

Ivàlua organitza, amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” una Jornada Internacional sota el títol "Els joves NINI: com evitar una generació perduda?", que se celebrarà a Barcelona el 27 de juny  de 2013. 

La Jornada pretén analitzar l’abast del fenomen NINI en el nostre entorn, destacant les seves causes i conseqüències, així com les polítiques locals, nacionals i internacionals desenvolupades per fer-hi front i, quan s’ha avaluat, la seva efectivitat. La Jornada també vol servir per conèixer com s’ha afrontat aquesta problemàtica a d’altres països, tant d’Europa com del continent Americà, per tal d’extreure aprenentatges de les avaluacions que s’hi han portat a terme i, poder promoure intervencions més efectives. Finalment, l’acte pretén fomentar el debat sobre la necessitat de desenvolupar no tan sols intervencions pal·liatives (programes de “segona oportunitat”), sinó també actuacions de caràcter preventiu que adrecin els problemes previs que originen la vulnerabilitat dels NINIs.

El programa inclou quatre taules rodones amb la participació d’experts nacionals i internacionals entre els que es troben Marc Gurgand (École d’Economie de Paris), Harry Holzer (Georgetown Public Policy Institute), Carme Pagès-Serra (BID), Sergi Jiménez (UPF), Manuel Bagüés (Universidad Carlos III), Stephen Kuhn (IZA) i Manfred Wallenborn (European Training Foundation), a més de Miquel Àngel Alegre, Jaume Blasco i David Casado, d’Ivàlua.

Més informació

[Español]

Finalitza el Curs introductori d’anàlisi de dades per a l'avaluació de polítiques públiques

Aquesta setmana finalitza la tercera edició del Curs introductori d’anàlisi de dades per a l'avaluació de polítiques públiques, que aquest any ha estat impartit els mesos de maig i juny a Barcelona.

Hi hauran participat 20 alumnes, amb la procedència següent:

• 6 responsables i tècnics de Departaments del Govern de la Generalitat (Presidència, Salut -ICS, AQU)

• 3 responsables i tècnics de diferents àrees de la Diputació de Barcelona

• 7 responsables, caps d’àrea i tècnics procedents d’ens locals (Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Tarragona, Viladecans, Sant Pere de Ribes)

• 2 Investigadors i col.laboradors en projectes d’investigació UAB, IGOP

• 1 consultor (Ops Neo)

• 1 Ajudant d’auditoria de la Sindicatura de Comptes

Han format part de l’equip docent Robert Liñeira, professor associat del Departament de Ciència Política de la UAB, Jordi Muñoz, investigador postdoctoral Juan de la Cierva del mateix Departament i Guillem Rico investigador postdoctoral també a la UAB.

 Més informació

[ Español]

Novetats sobre avaluació a Catalunya

La Diputació de Barcelona centra el XXè Fòrum local d'educació en l’avaluació de polítiques educatives locals

El proper 14 de juny se celebrarà a Vic el XXè Fòrum local d’educació, organitzat per la Diputació de Barcelona al voltant de l’avaluació de les polítiques locals d’acompanyament a l’escolaritat.

L’acte arrencarà amb una ponència inicial sobre la importància d’avaluar les polítiques educatives, a càrrec de Jaume Blasco, analista d’Ivàlua. A continuació se celebrarà una taula rodona sobre les possibilitats d’avaluació dels programes locals de millora de l’èxit educatiu, amb la participació dels alcaldes de Vic, Granollers, Sant Feliu de Llobregat, Cardedeu i Olost. La moderació de la taula anirà a càrrec de Miquel Àngel Alegre, analista d’Ivàlua.  

Segons els organitzadors, l’elecció de l’avaluació de les polítiques educatives com a objecte d’aquesta edició del Fòrum es relaciona amb la demanda social creixent de rendiment de comptes per part dels organismes públics, i amb la preocupació pel compliment d'objectius en termes d'èxit escolar.

FONT: Diputació de Barcelona

Més informació

[Español]

Novetats sobre avaluació al món

Projecte de Llei de transparència, accés a la informació i bon govern

L’any passat el Consell de Ministres va aprovar el Projecte de Llei de Transparència, accés a la informació i bon govern, que actualment s’està debatent al Congrés dels diputats. En els darrers mesos han comparegut diversos experts per tal de fer aportacions al text inicial presentat pel Govern i s’hi ha pogut presentar esmenes.

El passat dijous dia 30 de maig el govern va anunciar algunes novetats respecte al text inicial. Una d’elles afectaria l'òrgan que vetllaria sobre el compliment de la norma, que no seria l’Agència Estatal de Transparència, Avaluació de Polítiques i Qualitat dels Serveis (Actual Agència Estatal d’Avaluació de Polítiques Públiques i Qualitat dels Serveis, dependent del Ministeri d'Hisenda), sinó un nou Consell de Transparència i Bon Govern que es constituiria com a ens independent.  

El text de la llei que ara finalment passa pel filtre del Congrés inclouria als partits polítics, les organitzacions empresarials i sindicals i aquelles institucions que es financien amb diner públic, inclosa la Casa Reial i el Banc d’Espanya. 

Més informació

[Español]

I Jornades de Periodisme de Dades i Open Data

L'Open Knowledge Foundation, ha organitzat del 24 al 26 de maig del 2013 les I Jornades de Periodisme de Dades i Open Data a Espanya, titulades: "Quan les dades expliquen històries". L'esdeveniment ha tingut lloc simultàniament a Barcelona (CCCB + Facultat de Comunicació Blanquerna) i a Madrid (MediaLab Prado).

Ha comptat també amb un Hackathon (marató de programadors, que en aquesta ocasió ha volgut sumar una perspectiva periodística a la base tecnològica) de cap de setmana, al qual s’hi van apuntar Madrid i Sevilla. Els millors projectes de Periodisme de Dades van ser premiats en diferents categories. També es va realitzar un Barcamp (trobada per aprendre en un entorn obert i participatiu) amb projectes de periodisme de dades locals per aprendre d'ells, a més dels tallers pràctics impartits per experts que van ensenyar com utilitzar les eines principals per treballar amb dades.

FONT: Open Knowledge Foundation

Més informació

[Español]

 

Tweets destacats del mes @Ivalua_Cat

Investing in What Works: The Importance of Evidence-Based Policymaking’, disponible el vídeo http://goo.gl/G40TE

The Urban Institute treballa en una taxonomia d’outcomes per programes d’ONGs http://urbn.is/nfFhF2

Un cas pràctic de Social Impact Bond en 3’ a Watch the Video» http://bit.ly/XAwFhw

Llegint ‘Using Social Impact Bonds to Spur Innovation, Knowledge-Building, and Accountability’ via @mdrc_news http://goo.gl/VGL39

 

@WhatWorksED s’estrena a twitter amb dues revisions de programes d’ensenyament de matemàtiques http://goo.gl/vYmrG

Noves adquisicions del Centre de documentació
Aquests documents es poden consultar al Centre de Documentació d'Ivàlua

Ciències socials - Metodologia

  Sampling essentials: practical guidelines for making sampling choices / Daniel, Johnnie .-- Thousand Oaks, CA: Sage, 2012. Ciències socials - Metodologia
 

Investigació quantitativa

  Now you see it: simple visualization techniques for quantitative analysis / Few, Stephen .-- Oakland, CA: Analytics Press, 2009. Investigació quantitativa ; Visualització de la informació