Butlletí de novetats

Octubre,2013

Novetats d’Ivàlua

Nou número de la Col·lecció de guies pràctiques Ivàlua: Introducció a l’avaluació econòmica

Ha sortit publicada la nova Guia pràctica d’introducció a l’avaluació econòmica, elaborada per Josep Maria Raya i Ivan Moreno per encàrrec d’Ivàlua, amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”. Aquesta guia actualitza i completa la publicada l’any 2009 en aquesta mateixa col·lecció, i s’utilitza com a material del Curs d’introducció a l’avaluació econòmica que organitza l’Institut.

Podeu consultar i descarregar-vos aquesta Guia així com la resta de la mateixa col·lecció al portal de recursos per a l’avaluació.

[Español]

Nou article d’Ivàlua al blog EUROPP de la LSE i a Agenda Pública (eldiario.es)

Blanca Lázaro i David Casado, directora i analista d’Ivàlua respectivament, han publicat recentment l’article “Innovación social basada en evidencias ¿Por qué no en España?". La publicació parteix dels materials i les impressions recollides sobre aquest tema en la Jornada Internacional "La intuïció no és suficient. Innovació basada en evidències: el paper de l'avaluació i dels experiments socials" organitzada per Ivàlua, amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”, i celebrada a Barcelona el passat mes de setembre. L’article ha sortit publicat en anglès al blog European Politics and Policy de la London School of Economics (LSE), i en castellà a eldiario.es.

[Español]

Participació d’Ivàlua a l’International Workshop Evaluating Forest Conservation Initiatives: New Tools and Policy Needs

El president d’Ivàlua, Frederic Udina, realitzarà la ponència de cloenda de l’International Workshop Evaluating Forest Conservation Initiatives: New Tools and Policy Needs, que se celebrarà el propers dies 10, 11 i 12 de desembre a la Casa de Convalescència de Barcelona. L’acte està organitzat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb l’European Association of Environmental and Resource Economists (EAERE), la Fundació Robert Bosch Stiftung, el Center for Development Research de la Universitat de Bonn, l’Institut du Développement Durable et des Relations Internationales (IDDRI) de París i la xarxa de recerca europea Biodiversa.

Aquesta jornada reunirà equips de recerca i  responsables polítics per revisar i debatre  estratègies d’avaluació de diferents instruments de polítiques de conservació de boscos. L’objectiu final és identificar millores en els mètodes d’avaluació d’aquestes polítiques, incloent una major integració de metodologies quantitatives i qualitatives; avançar en la coordinació dels grups de recerca que hi treballen, i informar els responsables polítics i altres parts interessades sobre el potencial de l’avaluació per a la millora d’aquest tipus de polítiques.

FONT: ICTA

[Español]

Novetats sobre avaluació a Catalunya

Jornada de l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya

El passat 17 d’octubre es va celebrar a l’Auditori Torre Telefónica Diagonal 00 de Barcelona la II Jornada de l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya que va reunir més de 300 professionals, gestors i directius del sector salut.  

La jornada va comptar amb la participació de diversos experts -entre ells Kari Kvaerner, directora d'innovació de l'Hospital d'Oslo- i s’hi van presentar experiències concretes, com per exemple: "Créixer, Innovar i Millorar en Salut" de l'Institut Català de la Salut (ICS) Girona, "Reorganització del servei d'urgències" del Consorci Sanitari del Garraf i "Claus de gestió del medicament a l’Institut Català d’Oncologia (ICO)".

La jornada també va servir per presentar la nova plataforma tecnològica de gestió i per presentar les línies d’actuació en les que ha estat treballant l’OIGS.  

FONT: Canal Salut

Més informació

[Español]

Informes AQuAS sobre avaluació de l'atenció a la cronicitat

El Grup de Treball d’ Avaluació de la Cronicitat de l’Agència  de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya ha elaborat dos informes sobre l’atenció a la cronicitat i la seva avaluació.  Els informes es titulen Desenvolupament d‘un marc conceptual i indicadors per avaluar l’atenció a la cronicitatConsens i selecció d'indicadors per avaluar l'atenció a la cronicitat, i podeu consultar-los al web del Canal Salut de la Generalitat de Catalunya.

[Español]

Novetats sobre avaluació al món

2015, declarat any internacional de l’avaluació

EvalPartners, ha anunciat que el 2015 ha estat declarat  Any Internacional de l’Avaluació (EvalYear) en la Tercera Conferència Internacional sobre la capacitat avaluadora nacional organitzada a  São Paulo, Brasil, els passats  29 de setembre i 1 i 2 d’octubre.

L’objectiu de la designació de 2015 com a  Any Internacional de l’Avaluació és el de defensar i promoure l’avaluació i les polítiques basades en l’evidència a nivell internacional, regional, nacional i local.

FONT: Evalpartners

[Español]

Recomanacions de CEBP per prioritzar avaluacions de programes socials

La Coalition for Evidence-Based Policy ha publicat el document “Practical Evaluation Strategies for Building a Body of Proven-Effective Social Programs”, adreçat a governs, entitats filantròpiques i agències que financen projectes de recerca. L’informe recomana una aproximació més estratègica a l’avaluació, de forma que es maximitzi la possibilitat d’identificar intervencions efectives, que tinguin un impacte real en la millora de problemes socials. La clau és seleccionar molt bé els projectes a avaluar, analitzant la plausibilitat de la seva “teoria del canvi” i de produir els impactes esperats. Aquesta anàlisi s’ha de realitzar sobre la base del coneixement previ existent, que pot variar en funció de si es tracta d’una intervenció nova, d’un programa ja madur, etc.

Les recomanacions del document s’apliquen ja a iniciatives d’”innovació basada en evidències” com ara el Investment in Innovation Fund, el Workforce Innovation Fund o les convocatòries de l’Education Endowment Foundation, entre d’altres.

FONT: Coalition4evidence

[Español]

Tweets destacats del mes @Ivalua_Cat

Sobre avaluacions econòmiques: “Evaluation methods for assessing Value for Money” http://goo.gl/mMaQzY

Llegint R.Slavin “Why Control Groups are Ethical and Necessary” http://goo.gl/etNmaj

Arrenca el Workforce Innovation Fund als EUA, basat en els Social Impact Bonds http://1.usa.gov/1gTYuoM

Quin és l’impacte de les polítiques de suport a l’R+D i Innovació: resum de la literatura http://ves.cat/hmoV

Compendi d’evidències sobre l’efectivitat de polítiques destinades a fomentar l’emprenedoria http://ves.cat/hmoU

Noves adquisicions del Centre de documentació
Aquests documents es poden consultar al Centre de Documentació d'Ivàlua

Avaluació

  Introducció a l'avaluació econòmica / Raya Vilchez, Josep Maria; Moreno Torres, Ivan .-- Barcelona: Ivàlua, 2013. Avaluació
 

Política pública - Avaluació

  What works (and doesn't) in reducing recidivism / Latessa, Edward; Listwan, Shelley J.; Koetzle, Deborah .-- Amsterdam: Elsevier, 2013. Política pública - Avaluació ; Reincidència - Avaluació