Butlletí de novetats

Setembre,2015

Novetats d’Ivàlua

Marc Balaguer, nomenat nou director d’Ivàlua

El Consell Rector d’Ivàlua va aprovar, el passat 30 de setembre, el nomenament del  nou  director de l’Institut, Marc Balaguer.  Professor associat del Departament d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i doctor en Polítiques Públiques i Transformació Social per l'Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha treballat al Departament d'Economia i Finances i al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i també a l’administració local com a gerent del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona i com a responsable de Cooperació Exterior de Barcelona Activa. També ha estat consultor del Banc Mundial i Visiting Fellow al Departament de Sociologia de la Universitat de Harvard (1999-2000).

Marc Balaguer, pren el relleu a Eulàlia Dalmau, que deixa el càrrec després de gairebé dos anys al capdavant de la institució. Des d’aquí volem agrair-li la feina realitzada i desitjar-li un bon futur professional.

Oberta la inscripció al Curs d’introducció a l’avaluació econòmica

El proper mes de novembre tindrà lloc una nova edició del Curs d’introducció a l’avaluació econòmica. Aquest curs té per objectiu introduir els conceptes i les metodologies de l'avaluació econòmica com una part de l'avaluació de polítiques públiques així com estudiar casos il·lustratius, amb una especial èmfasi a les anàlisis cost-efectivitat i cost-benefici i donar a conèixer l'Informe d'Impacte pressupostari, econòmic i social.

El curs se celebrarà els dies 11, 13, 18, 20, 24 i 27 de novembre, a la seu de l’Idescat i l’impartirà com en anteriors edicions,  Josep Maria Raya, professor de la Universitat Pompeu Fabra.

Més informació i inscripcions >>

Jornada: Què funciona en educació? Agrupaments a l'aula i tutorització individual: serveixen per millorar els aprenentatges de l'alumnat?

Ivàlua organitza, amb la col·laboració de la Fundació Jaume Bofill i l’Obra Social “la Caixa” una  jornada sota el títol " Què funciona en educació? Agrupaments a l'aula i tutorització individual: serveixen per millorar els aprenentatges de l'alumnat?”, que se celebrarà a Barcelona el proper 25 de novembre.

Al llarg dels anys, administració, centres educatius i professorat han desenvolupat una àmplia gama d’estratègies i programes d’atenció a la diversitat, en diferents fronts: agrupació d’alumnes, adaptacions curriculars, dispositius compensatoris (dins i fora de l’aula ordinària), acció tutorial, mecanismes de seguiment i avaluació, etc. però què sabem sobre l’efectivitat de les pràctiques i estratègies d’atenció a la diversitat? Quines funcionen millor i quines pitjor? Quins impactes poden tenir sobre els diferents col•lectius d’alumnes que es troben a l’escola, i, en particular, sobre l’alumnat més vulnerable? La Jornada vol respondre alguns d’aquests interrogants i fer-ho des de la perspectiva “què funciona”, cercant respostes basades en evidències rigoroses.

Robert E. Slavin, oferirà la conferència inaugural i posteriorment participarà en el debat d’una de les taules rodones. El professor Slavin és director del Center for Research and Reform in Education de la Universitat Johns Hopkins (EUA), director de l’Institute for Effective Education de la Universitat de York (Regne Unit), i fundador del programa Success for All als Estats Units. És considerat un dels principals promotors del moviment “què funciona en educació” als Estats Units i arreu del món, i ha estat creador de la Best Evidence Encyclopedia (http://www.bestevidence.org/). 

Més informació i inscripcions >>

Novetats sobre avaluació a Catalunya

Dia Mundial de l’Estadística

L'Idescat i la Societat Catalana d'Estadística organitzen, el proper dimarts 20 d'octubre (Dia Mundial de l'Estadística), l'acte de presentació del Manifest de les dades.

El Manifest pretén conscienciar les administracions i la societat que una utilització correcta de les dades pot fer aparèixer moltes i diverses oportunitats en diferents ordres de la vida social i econòmica.

En l'acte hi haurà una roda d'intervencions dels representants dels tretze organismes de Catalunya que s'han adherit al Manifest, entre els quals hi ha Ivàlua, i una conferència del professor Diego Puga.

Més informació>>

FONT: IDESCAT

Novetats sobre avaluació al món

APPAM 2015 Fall Research Conference: The Golden Age of Evidence-Based Policy

Ivàlua participarà el proper mes de novembre a la conferència anual de l’APPAM (Association for Public Policy Analysis and Management). Aquesta edició de la conferència tindrà lloc a Miami del 12 al 14 de novembre i constarà de taules rodones, simposis i presentacions de pòsters de 14 àrees de polítiques, amb un format dissenyat per fomentar especialment la interacció entre els participants.

En aquesta ocasió la conferència té com a tema principal les polítiques basades en l’evidència. El dia previ a la conferència, hi ha previst el Big Data and Public Policy Workshop, un taller sobre els reptes que planteja l’ús de dades en el disseny de les polítiques públiques.

Més informació i inscripcions >>

FONT: APPAM

Nova “Guia pràctica per al disseny i la realització d'avaluacions de polítiques públiques”

L'Agència d'Avaluació i Qualitat acaba de publicar la Guia pràctica per al disseny i la realització d'avaluacions de polítiques públiques (Enfocament AEVAL), que possibilita abordar un procés d'avaluació des de la perspectiva que  brinda l'experiència acumulada per l’organisme en els últims anys en la pràctica de l'avaluació, i que respon a una concepció de l'avaluació en la que la seva funció com a instrument per a la rendició de comptes constitueix un element nuclear, així com a la convicció que l’avaluació ha de contribuir també a la construcció de valor públic.

FONT: AEVAL

Tweets destacats del mes @Ivalua_Cat

AEA Evaluation 2015 Conference. Exemplary Evaluations in A Multicultural World http://www.eval.org/p/cm/ld/fid=296  #eval15

És recomanable implantar incentius salarials per al professorat vinculats amb el rendiment acadèmic dels estudiants? http://bit.ly/1V7l8n6

La @FundacioBofill i @Ivalua_Cat treballen en la iniciativa conjunta #EduEvidències http://bit.ly/1IJ1039

Noves adquisicions del Centre de documentació
Aquests documents es poden consultar al Centre de Documentació d'Ivàlua

Econometria

  Introduction to econometrics / Stock, James H.; Watson, Mark W. .-- London: Pearson Education Limited, 2015. Econometria ; Estadística
 

Innovacions tecnològiques - Avaluació

  L'Avaluació de les polítiques públiques de foment de la innovació a Catalunya / Segarra Blasco, Agustí, dir.; Teruel Carrizosa, Mercedes; Bové Sans, Miquel Àngel; [et al.] .-- Tarragona: Publicacions URV; Arola Editors, 2014. Innovacions tecnològiques - Avaluació ; Avaluació