Butlletí de novetats

Octubre,2014

Novetats d’Ivàlua

Publicats els materials del primer diàleg sobre “Noves formes de filantropia i transformació social”

Els mes d’octubre es va inaugurar al Palau Macaya de Barcelona el Cicle de Diàlegs sobre “Noves formes de filantropia i transformació social” que ha organitzat Ivàlua conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa”. En el primer dels diàlegs (13 d’octubre) que va portar per títol “Actors, missió i instruments de la “nova filantropia” hi van participar Theo Schuyt, fundador del Centre for Philanthropic Studies, VU University of Amsterdam, Holanda i Caroline Fiennes, directora de Giving Evidence, Regne Unit. David Camps, Fundraising and Marketing Manager a la Fundación Vicente Ferrer, va moderar el diàleg. Ja estan disponibles els materials d’aquest primer debat al portal de recursos per a l’avaluació, així com informació complementària de tot el Cicle, que es clourà el mes de desembre amb un Seminari sota el títol “Noves formes de filantropia: aprenentatges i implicacions pràctiques”, amb l’objectiu de recollir les principals conclusions del Cicle de Diàlegs i traduir-les en forma d’implicacions i reflexions pràctiques per al context català.

Workshop per a ajuntaments sobre avaluació de polítiques públiques en l’àmbit local

El passat 2 d’octubre va tenir lloc al Palau Macaya de Barcelona un taller organitzat per Ivàlua en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa”. Aquest taller es va celebrar com a  continuació de la jornada oberta realitzada  el més de juliol que portava per títol L’Avaluació de Polítiques en l’àmbit local: una assignatura pendent per a la innovació social.

Al taller hi van participar un total de 23 tècnics i responsables d’ajuntaments i 1 consell comarcal. El programa del workshop va abordar temes com ara: “Què no és un pilot’: algunes reflexions pràctiques sobre l’ús i abús del terme” i “Què puc fer ara i aquí per avaluar l’impacte d’un programa demà?” , acompanyats d’activitats pràctiques. El taller es va cloure amb un debat final sobre “Com introduir l’avaluació rigorosa a l’àmbit local? Algunes propostes pràctiques des dels propis ajuntaments”.  

Propera jornada sobre "L’efectivitat de les Polítiques Actives d’Ocupació a debat", el 9 de desembre

L’actual crisi econòmica ha comportat un increment de l’atur fins a cotes difícilment sostenibles. Davant d’aquesta problemàtica que genera costos econòmics i socials de primera magnitud, els governs europeus miren de posar-hi remei mitjançant iniciatives de naturalesa diversa: a nivell macro, actuant sobre els factors institucionals que condicionen el funcionament del mercat de treball; i a nivell micro, posant en marxa polítiques actives d’ocupació (PAO), com ara la formació ocupacional o l’assessorament per a la recerca de feina, amb el propòsit d’incrementar la inserció laboral dels aturats.

Tanmateix, malgrat els recursos que s’hi  destinen, aconsegueixen aquestes polítiques el seu objectiu? Totes per igual? Per a qualsevol col·lectiu d’aturats?  A tots els països?

Ivàlua amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” organitza una Jornada el proper 9 de desembre,  que pretén donar resposta als interrogants anteriors a través de les contribucions d’experts internacionals, especialment d’àmbit europeu, amb el propòsit de millorar el disseny de les PAO que es porten a terme al nostre país. A més, atès que l’avaluació d’aquestes polítiques ha estat molt limitada a casa nostra, la Jornada també vol esperonar-ne la seva aplicació presentant experiències d’altres països on l’avaluació ha tingut un recorregut molt més ampli.  

Més informació i inscripcions >>

Novetats sobre avaluació a Catalunya

Congrés de Serveis Socials Bàsics

Els dies 22, 23 i 24 d’octubre es va celebrar el Congrés de Serveis Socials Bàsics, sota el lema: Vides en crisi(s). Ètica, recerca i creativitat. Transformem el present, construint el futur, al recinte Fabra i Coats de Sant Andreu de Barcelona. David Casado, analista d’Ivàlua, ha participat en una taula rodona sobre “Importància i tipus d'avaluació” i Jordi Sanz, també analista d’Ivàlua ha dut a terme el taller “El paper de les revisions sistemàtiques de la literatura científica. Prendre decisions basades en l'evidència”.

Més informació   >>

VI Jornada sobre l'avaluació de la formació a les administracions públiques: transferència o impacte?

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya, ha organitzat una nova edició de la Jornada sobre l'avaluació de la formació a les administracions públiques: transferència o impacte, destinat a persones que treballen en unitats de formació i fan tasques relacionades amb la planificació, l'execució i l'avaluació d'activitats formatives, de totes les administracions públiques catalanes amb l’objectiu de reflexionar sobre quin pot ser el nivell clau d'avaluació a la formació i sobre les possibilitats reals de fer avaluació de l'impacte de la formació en el context organitzacional de les administracions públiques. 

Jordi Sanz, analista i responsable de formació d’Ivàlua hi ha participat com a professor.

Més informació >>

Novetats sobre avaluació al món

IGL Grants Programme

L’Innovation Growth Lab ha obert la convocatòria d’ajudes, a investigadors i organitzacions públiques i privades de tot el món, per a la realització d’avaluacions mitjançant la realització d’assaigs controlats aleatoris (Randomised Control Trials en anglès, RCTs) sobre innovació i creixement de l’esperit empresarial.

L'objectiu principal d'aquesta convocatòria és el de finançar la investigació experimental que utilitza RCTs per proporcionar proves sobre els millors enfocaments per augmentar la innovació, donar suport a l’emprenedoria i accelerar el creixement del negoci. Aquesta convocatòria està finançada per la Fundació Ewing Marion Kauffman i Nesta. 

La data límit per a la presentació de propostes finalitza el dilluns 5 de gener de 2015 i els projectes seleccionats podran ser  presentats a 2015 IGL Global Conference.

Més informació: www.innovationgrowthlab.org

Tweets destacats del mes @Ivalua_Cat

Publicats els materials de la Randomised Controlled Trials in the Social Sciences - Ninth Annual Conference http://bit.ly/1tr9Ypz

Quina rellevància té la gestió de l’escola en els “outcomes” educatius dels alumnes? http://ves.cat/l0Vp

Manifest de la Royal Statistical Society sobre com enfortir la democràcia i millorar les pol. púb. amb l’ús de dades http://ves.cat/l0Vq 

Noves adquisicions del Centre de documentació
Aquests documents es poden consultar al Centre de Documentació d'Ivàlua

Benestar social - Avaluació

  What Works in Work-First Welfare: Designing and Managing Employment Programs in New York City / Feldman, Andrew R. .-- Kalamazoo, Michigan: W.E. Upjohn Institute for Employment Research, 2011. Benestar social - Avaluació