Pasar al contenido principal
Banner QF pobresa infantil

Quines intervencions milloren el benestar emocional infantil i adolescent en contextos de pobresa?

Presentació de la 5a síntesi d’evidència
4 Julio 2025 | 10:00 - 12:00h

4 juliol 2025 | 10-12h 

Palau Macaya

Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona
 

La pobresa infantil és un dels reptes de la nostra societat. Condiciona la vida i els drets de molts nens, nenes i adolescents i, alhora, té un gran impacte en el conjunt de la societat.
Per contribuir des de l’evidència, en el marc del projecte Què funciona contra la pobresa? Àmbit Pobresa infantil presentarem la cinquena publicació, centrada en identificar les polítiques que s’han demostrat efectives per millorar el benestar emocional d’infants i adolescents en pobresa.
Seguidament en parlarem i debatrem amb persones expertes.
 

Inscriu-t'hi!

 

Programa

10h | Benvinguda

          Jaume Lanaspa Gatnau, president d'UNICEF Comitè Catalunya

          Esther Pallarols Llinàs, directora general de Pressupostos, Departament d’Economia i Finances

10.10h | Què funciona contra la pobresa? Una revisió sistemàtica dels programes de benestar emocional

          Constanza Jacques Aviñó, investigadora sènior a l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol) 

          Matthew Bennett, tècnic de recerca a l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol)

10.50h | Taula Rodona - Els programes de benestar emocional en el context català: reptes i solucions

          Ferran Muntané Isart, investigador al Centre de Polítiques Públiques de la John Hopkins University i la Universitat Pompeu Fabra.

          Roberto Pescador Fernández de Larrea, cap del Servei de Cicle de Vida de la Diputació de Barcelona.

          Roger Ballescà i Ruiz, vicesecretari del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i vocal de l’Observatori dels Drets de la Infància de Catalunya.

         Representant de la Federació d’entitats d’atenció a la infància i adolescència (FEDAIA).

         Moderació a càrrec de Laia Pineda Rüegg, directora de l’Institut d’Infància i Adolescència i membre del grup d’experts del projecte

11.50h | Cloenda

          Xavier Cuadras Morató, president d’Ivàlua.

 

Programa 

Inscriu-t'hi!

 

Context

Malgrat el reconeixement creixent de la importància de garantir la salut mental i el benestar emocional dels infants i adolescents com a condició indispensable per assegurar-ne el desenvolupament integral i l’exercici efectiu dels seus drets, aquests continuen essent àmbits amb importants desigualtats socials. A Catalunya, com en molts altres contextos, els infants i adolescents que es troben en situacions de vulnerabilitat socioeconòmica presenten un risc més elevat de patir problemes emocionals i de salut mental, sovint agreujats per les dificultats d’accés a suports i serveis adequats.
Per avançar en l’abordatge d’aquesta problemàtica calen polítiques públiques ambicioses, fonamentades en l’evidència més sòlida disponible. Aquesta cinquena publicació del projecte Què funciona contra la pobresa? Àmbit Pobresa Infantil té com a objectiu analitzar l’efectivitat de les intervencions dirigides a promoure el benestar emocional de la infància i l’adolescència en situació de pobresa, amb la voluntat d’aportar evidència empírica útil per a la presa de decisions i el disseny de polítiques públiques en aquest àmbit.
En concret, aquest informe la diversitat de mesures existents, les seves característiques principals i les condicions que en determinen l’efectivitat, tot posant especial atenció a aquelles experiències desenvolupades en entorns socials i econòmics similars al català, i que, per tant, podrien ser replicables amb resultats positius.
L’objectiu final d’aquest treball és generar i posar a disposició la millor evidència científica disponible sobre allò que funciona per afavorir el benestar emocional dels infants i adolescents en situació de pobresa. Aquesta aportació vol ser una eina útil per orientar les polítiques públiques en aquest àmbit clau per a la igualtat d’oportunitats. Aquest projecte és una iniciativa conjunta del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Ivàlua i UNICEF Comitè Catalunya.

 

Objectius

•    Conèixer quins són els principals elements a tenir en compte per a la implementació de programes i polítiques que promoguin el benestar emocional i la salut mental dels infants i adolescents en situació de pobresa a Catalunya, a partir d’aquelles intervencions que hagin demostrat la seva efectivitat.
•    Afavorir la reflexió dels principals agents que treballen activament en l’àmbit de la infància i adolescència sobre com l’evidència disponible pot orientar la seva acció en la promoció de la salut mental i el benestar emocional.